2007. november 1., csütörtök

Honfoglalás

Ma délelőtt vettem át az albérletem kulcsait, szám szerint kettő darabot, plusz még a parkolóhelyemen levő motormelegítő kábelt rejtő doboz kulcsát. A kocsikban itt alapfelszerelés a motormelegítő, leparkolsz a helyedre, bedugod a verdába a kábelt, és nyugodtan alhatsz, a kocsid reggel pöccre indul, akár -25 fokban is. Más kérdés hogy az ajtót mennyi idő alatt feszegeted fel és hány flaska jégoldót spriccelsz a kulcslyukba. Nem szabad sebességben hagyni a kocsit mert akkor esélyes hogy koranyárig megpihen. Itt az a szabály hogy a kocsi fényszórói gyújtásnál automatikusan felkapcsolnak és ha kiveszed a slusszkulcsot akkor lekapcsolnak, a lámpakapcsoló csak a reflektort kapcsolja ki-be. Nem mintha lenne itt autóm, csak gondoltam leírom.

A lakáskulcs az utcai bejárati ajtót és a közös helyiségeket is egyaránt nyitja, a ruhaszárító-szobát és a raktár/óvóhelyet is. Mivel nem lehet másolni (mágneses körkulcs) az egyik példányt pánikszerű sebességgel odaadtam Gyurinak megőrzésre.

Írok néhány sort a lakásról, tisztára olyan mint valami scifi-ben.
Maga a lakás elég picike, csupán 32 négyzetméter, de nagyon okos elrendezésű, tele van beépített szekrényekkel, és a konyhai felszerelés is (hűtő, fagyasztó, négyplatnis villanytűzhely sütővel, mosogatógép, mikró) mind-mind beépített. Van hozzá fedett erkély és saját szauna is. Az ablakok az utcára néző oldal teljes egészét elfoglalják - dupla termoüveg reluxával, tíz centivel kintebb pedig ismét egy dupla termoüveg. Az erkély- és a bejárati ajtó is kettős. Furcsának tűnt hogy nincs az ablakokon kilincs amivel ki lehetne nyitni. Kiderült hogy ez azért van mert az összes helyiségben automata szellőzőberendezés van, amivel akár a levegőt is lehet fűteni. A szellőzőből ki lehet venni a légszűrőket, érdemes néha kimosni belőle a koszt. Termosztátos padlófűtés van és az ablakok alatt van még két radiátor. A melegvíz (tehát a fűtés egésze) benne van a bérleti díjban, a hidegvizet méri a vízóra.

A megszokottól eltérően a csepegtető nem a mosogató mellett, hanem felette a konyhaszekrényben beépítve van, így a mosogatóba csöpögnek a száradó edények meg evőeszközök.

A zuhanynak nincs tálcája, csak mélyebbre van csempézve egy kicsit és van egy lefolyórés. A maradék vizet egy felmosórúd végére húzott gumilappal kell beleterelni a lyukba - olyasmi mint amivel a szélvédőről le lehet húzni a vizet szélvédőmosásnál. Kissé gyorsabb megoldás mint a zuhanyfülke üvegéről vízkövet tisztítani. Zuhanyfüggöny van, de csak azért mert kicsi a fürdőszoba, nagyobb fürdőszobákban az sincs.

Nincsenek megjegyzések: