2007. november 15., csütörtök

Rácos Strúdli

Tegnap este telefonált Gyuri hogy magyar-finn (avagy finn-magyar) baráti találkozó lesz a hétvégén és olyankor mindenféle magyar kajázás megy. Gondoltam sütök én is valamit, megcsinálom péntek este és akkor szombaton még jó lesz nagyon.

Muffinsütőm az nincsen, meg nem is akarok egyelőre (még él a szívemben a botor módon elégetett szilikon muffinformám emléke), de ez úgyis ilyen Pikkojoulo-ünnep (Kistélapó-parti), gondoltam hogy csinálhatnék rácostrúdlit, úgyis van még kétmarék mazsolám a glögizésből, meg diót is tudok vágni hozzá apróra, sőt, lapraszerelt mandulám is maradt még.

Itt a receptje, nem kell ám szóról-szóra betartani, én így csináltam:

RÁCOS STRÚDLI (avagy mazsolás-diós kalács)

50 dkg átszitált liszt (a tejmennyiség a Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho-hoz van optimalizálva, ez félfogós liszt azt hiszem)
15 dkg vaj (akár nagyon enyhén sózott is lehet)
7 tojás (kettő sárgája + öt sárgája + egy fehérje)
7 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál vaníliáscukor
fél kocka élesztő
kétmaréknyi dió (mandula vagy mogyoró is lehet ha dió nincs)
szeletelt vagy csíkra vágott mandula a díszítéshez
kétmaréknyni mazsola
3+fél dl tej
csipet só


Mielőtt hozzákezdenél minden hozzávalót készíts elő hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

Tedd a fél kiló lisztet mély salátástálba vagy egyéb nagyobb keverőedénybe, bele a csipet sót, meg egy evőkanál cukrot. Keverd el.

Utána egy mikrózható tálba kell beleönteni három deci tejet és bele másfél evőkanál cukrot, be vele a mikróba és kellemes langyosra melegíteni, nem forróra. Vedd ki és morzsold bele a félkockányi élesztőt. Három-öt perc alatt felfut az élesztő.

Liszt közepébe kotorj egy fészket, tegyél bele kettő tojássárgáját (fehérje nem kell), lágy vajból bele egy evőkanálnyit (olvasztó fokozaton mikróban is megmelengethető biztonsággal), a felfutott tejes élesztőt kavard meg óvatosan mutatóujjal, majd öntsd bele a lisztbe. Homogénra kell összegyúrni, dagasztani, ami nem egyszerű mert az elején nagyon-nagyon ragad. Kitartás, nem pánikolni, később pont jó lesz, csak önbizalommal kell gyúrni tíz perc - negyed óráig. Gombócra formázható lágy állagú legyen, ha elválik az edény falától akkor eleget dagasztottad.

Ha kész szórd meg liszttel, takard le konyharuhával vagy törölközővel, és nem huzatos meleg helyen (pl. fürdőszoba) pihentesd amíg duplájára vagy másfélszeresére hízik, körülbelül fél óráig.

Amíg kel a tészta:
Egy mély edénybe öt evőkanál kristálycukor, egy csapott evőkanál vaníliáscukor, öt tojássárgája kerül - jól össze kell keverni hogy a kristálycukor elolvadjon. Két marék mazsolát moss meg, figyelmesen szedd le az itt-ott rajtamaradt szárakat, majd egy mélytányérban szétteríted és rálocsolsz egy pici rummal ízesített vizet - sima víz is jó, kevés kell, amennyit a mazsola felvesz. Két marék diót deszkán késsel felaprogatni darabosra, odakészíteni. Darabolt mandula vagy mogyoró is jó, minden esetben figyeljünk rá hogy ne legyen avas kicsit sem. Ha picit megpirítod serpenyőben akkor intenzívebb lesz az íze, nem kötelező.

Miután megkelt a tészta:
Lisztezd be egyenletesen a gyúródeszkát, és válaszd a megkelt tésztát kétfelé. A fél gömböcnyi tésztát szórd meg liszttel, nyújtófával nyújtsd óvatosan nagyjából téglalap alakra - formára egyik oldalának hossza egyezzen meg a tepsivel. Vékonyra nyújtsd ki, kend meg a lágy vajjal, majd kend rá a krémet, és végül szórd meg az aprított dióval (vagy mogyoróval avagy mandulával) és a kissé felpuhult mazsolával. Óvatosan tekerd össze, ha kész a két oldalát kicsit be kell nyomni, lezárva a szélét. Másik felével ugyanez a műsor.

Ügyesen alányúlva emeld be a meglisztezett sütőpapírral beborított tepsibe. Kettő fér bele a tepsibe egymás mellé, legyen közöttük elegendő hely mert nagyra nőnek. Takard le még egyszer utoljára a konyharuhával - negyed órát pihentetni kell hogy a pici élesztők ismét boldogok legyenek. Negyed óra elteltével vedd le a konyharuhát, kevés cukorral meg tejjel összekevert tojásfehérjével kend meg mindenhol tollal a strúdlikat, dekoráld néhány mandulaszelettel, és mehet a sütőbe.

Hideg sütőben kell kezdeni sütni, 160 fokra állítva, alsó sütéssel. Középidőben ki lehet venni és gyorsan átkenni a tetejét mégegyszer, majd alsó-felső sütést kapcsolni rá amíg a teteje el kezd pirulni. Ekkor visszaállítani alsó sütésre 140 fokra, majd amikor már jó a színe forró levegővel egy-két percig kérgesíteni.

Ha kész akor hagyni kell békében kihűlni szobahőmérsékleten, vigyázni kell nehogy megfázzon mert akkor megráncosodik. Vaníliaöntet illik hozzá, kávéval, kakaóval, forró csokival kiváló.

(Frissen forrón ne egyél belőle mert megfájdulhat tőle a hasad.)

Nincsenek megjegyzések: