2007. november 8., csütörtök

Pyttipanno

Egész nap havazott, szép világos lett tőle a város. Bankba a számlanyitáshoz kell a szocszekszámon kívül a kártyája is, de nincs minimum depozit, ami jó hír. Azért fizuosztásig csak meglesz a kártya meg a számlám.

Érdekes módon minden különleges értesítés nélkül kicserélték a névtáblákat ma az igazi vezetéknevemre. A postásnak totál mindegy, tényleg kizárólag a lakás számát nézik, bedobták hozzám a szomszéd levelét mert a címzésen az én ajtószámom szerepelt. Elég vicces neve van a szomszédnak, úgy hívják hogy "Hast". Ha összefutunk dúdolok neki Rammsteint, hadd örüljön. Ma este csináltam meg először vacsira (meg holnapi vacsira) a híres pyttipanno-t (püttipanno-nak mondják).

Ez ugyan eredetileg svéd recept, de olcsó hozzávalókból áll és nagyon laktató, emiatt népszerű erre. Maradékok felhasználására találták ki, de újabban jobbára friss alapanyagokból készítik, tucatnyi változatát lehet készételként is kapni. Kicsit olyan mint a brassói. Apró kockákra kell vágni bő kétmaréknyi héjában főtt krumplit, és némi vajon két fej gorombára vágott hagymával vastag fenekű, magas oldalú vaslábosban pirítani ameddig jól megpirul.

Aztán mikor jól megpirult, kockára vágott makkarát - ez olyan mint a virsli csak alapból is háromszor vastagabb és sokkal-sokkal roppanósabb, nincs benne sok víz, alapélelem - megmelengetni benne és már kész is. Sózni, borsozni utólag érdemes, nehogy a hagymák kieresszék a nedvüket feleslegesen. A krumpli főzővízébe azért kell só bőven. Tettem hozzá néhány fokhagymagerezdet is nyolcadba csapva, mert szeretem a fokhagymát és így késő este fene se megy ki puszilkodásra alkalmatos szép szőke (barna avagy fekete) lapp leányokat kajtatni.

Juteszembe, a vajat nem cseszik tele vízzel, úgyhogy kiválóan lehet vele sütni-főzni.
Fritut még konyhafelszerelési boltban sem nagyon tartanak, ami típust láttam az inkább vendéglős, beépíthető modul volt.
Nagyon nem divat a bő zsiradékban sütés.

Hajnalban felkelek kutyát festeni, most esélyem nincs tovább dolgozni, totál szétcsaptam magam a kajával.

Nincsenek megjegyzések: