2008. január 9., szerda

Büntik itt és ott

Szörnyülködve olvasom hogy milyen drákói szigorúsággal büntetik meg Magyarországon az autósokat, háromszázezer forint gyorshajtásért? Jesszus.
A gond ezzel az hogy akinek a téligumiszettje cédésmagnóstól többet ér mint a kocsija annak katasztrofális egy ekkora pénzbírság, aki meg húszmilliós kocsival törtet az meg röhögve kifizeti.
Ösmét a kisemberek szívnak tehát mint rendesen.

Itt ha gyorshajtáson kapnak akkor egyhavi fizetésed harmadát kell befizetned büntetésnek, függetlenül attól hogy €1000-ből vagy €9000-ből gazdálkodsz, és nincsen kiskapu mert itt nem minimálbéren vannak bejelentve az emberek, a rendőrség simán lekéri a fizuinfódat az adóhatóság adatbázisából két kattintással. Így aztán mindenki igyekszik normálisan vezetni.
Mondjuk a rendőrök sem az autósokból tömik a zsebüket hónap végén. Meg közben sem.

Össztársadalmi felelősség van bazeg. Jól felfogott önös érdekből nem szívatják egymást. Mert nem akarnak olyan országban élni. Utópisztikus mi? Mégis működik.

Semmi de semmi más nem kellene hozzá hogy Magyarországon is hasonlóan működjenek a dolgok mint józan paraszti ésszel átgondolni az összes lehetséges következményeket mielőtt valami barom rendelkezést megszavaznak két kávé és cigaretta között a "honatyák".

Persze lehet mondani hogy nem kell gyorshajtani. Csak nem mindegy hogy útépítés után még évekig kint van-e a susvánnyal benőtt harmincas tábla (a bokor takarásában lesben álló traffipaxos autóval kombinálva) vagy értelmesen vannak meghatározva a sebességkorlátozások és abban a biztos tudatban vezetsz hogy mások is betartják a szabályokat mert nem ellened hanem érted is vannak azok kitalálva.

Itt északon az év legnagyobb részében jegesek az utak, és belevésődött a sofőrökbe mélyen hogy óvatosan kell hajtani a kocsit. Amúgy még Helsinkiből is feljönnek ide használt autót venni a népek mert itt nem sózzák az utat hanem bazaltzúzalékkal szórják (óóócsó lehet) - úgyhogy nem is rohad szét a kocsi alja három éven belül. Ha elmúlik a jég akkor meg összesöprik a murvát és felhasználják újra.

A gyalogosok lógóslibegős fényvisszaverő lapokat csiptetnek a kabátjukra, amitől már a távolban is jól látszanak. Ez szükségszerű is mert annyira alap hogy mindenki autóval jár hogy a belváros és a szundivárosok kivételével gyakran még járda sincs, az útszélen sétálva pedig életbevágóan fontos hogy látszódj a sötétben. Bár a finnek nem divatozósok, ezekből a fényvisszaverőkből nagyon sokféle van, és sokan igazán jópofákkal dekorálják ki a kabátjukat, szívecske, napocska, autó - nekem régi Nokia telefon alakú is van, asszem 1611-es forma.

Van egy másik is, amit hópehelynek néztem, aztán utólag derült ki tüzetesebb vizsgálat után hogy konkrétan punci-falfirka motívumra épült a dizány, így hát nem is nagyon hordom mert nem vagyok én punk. Kár érte mert nagyon jó kis hópehely távolról, közelről viszont több mint gyanús. :)

Nincsenek megjegyzések: